Khamis, 3 September 2015
Sambal Daging
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam ceria untuk semua teman-teman, semoga anda berbahagia selalu. Entri kali ini, mengenai masakan sambal daging.
Akhir-akhir ini, tekanan darah pun menjadi rendah, jadi kenalah makan daging lebih sikit. Kali ini saya masak sambal daging pula. Jomlah lihat resepi yg ringkas dari saya.
Resepi Sambal Daging
Bahan-bahan:
1/2 kg daging (dipotong nipis)
2 senduk cili kering kisar
2 batang serai (diketuk)
5 ulas bawang merah (dihiris halus)
3 ulas bawang putih (dihiris)
2 sdb kerisik
1 ketul kiub daging
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis
Cara memasaknya:
1. Panaskan miyak, tumis serai, bawang merah
serta bawang putih hingga layu, masukkan
cili kisar. Goreng sehingga naik minyak.
2. Masukkan daging. Dikacau sebentar, biarkan
sehingga daging kecut. Masukkan juga
kerisik, kalau perlu masukkan sedikit air
supaya ianya tidak hangit.
3. Masukkan kiub, garam serta gula secukup
rasa. Rasakan ia, jika daging dah empuk
barulah diangkat untuk dihidangkan. Sedap
dimakan bersama nasi panas-panas.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan