Isnin, 21 September 2015
Masak Lemak Udang sama Nenas
Assalamualaikum wrh... wbr...
Salam bahagia semua. Alhamdulillah rezeki kali ini, ada yang bermurah hati pulang dari Sarawak, berikan udang. Dapatlah merasa makan udang besar. Jadi saya masakkan masak lemak udang dicampur dengan nenas. Wah... bertambah-tambah my hubby makan nasi hari ni. Apalagi masak lemak memang kegemarannya.
Jom tengok resepinya...
Resepi Masak Lemak Udang Sama Nenas
Bahan-bahan:
800gm udang
1 biji nenas
1 biji kelapa (diambil santannya)
2 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit (diikat)
1 keping asam gelugur
15 biji cili api*
1 biji bawang besar*
1 inci kunyit hidup*
2 biji bawang putih*
garam dan gula secukup rasa
Cara memasaknya:
1. Bahan yang bertanda * dikisar sehingga
lumat.
2. Panaskan periuk, masukkan bahan tumbuk
serta serai,masak sebentar.
3. Masukkan udang serta nenas, dikacau
supaya bercampur. Kemudian masukkan
asam keping serta daun kunyit. Biarkan
sehingga mendidih.
4. Perlahankan api, barulah masukkan santan.
Dikacau-kacau supaya santan tidak pecah
minyak.
5. Masukkan garam serta sedikit gula secukup
rasa. Bila sudah masak, barulah diangkat
untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan