Assalamualaikum wrh.... wbr....
Bersua kembali.... kali ini saya entrikan mengenai spageti bolognese mudah. Sekali sekala teringin kuga nak makan stail orang putih. Jadi saya masakkan spageti mudah, main campak-campak je.
Bahan-bahan:
1 bungkus spageti
250 gm daging cincang
2 ulas bawang putih (dicincang halus)
1 biji bawang holand(dicincang halus)
boleh ditambah sayur seperti karot,cendawan
butang, tomato dsb
1 ketul kiub ayam
1 tin sos spageti
1/2 tin tomato puree
garam dan gula secukup rasa
sedikit cheese mozarella
minyak zaitun (untuk menumis dan untuk digaul dgn spageti)
Cara memasak:
1. Rebus air dalam periuk, masukkan 2 sudu
garam. Apabila air mendidih masukkan
sedikit minyak supaya spageti tidak
melekat. Apabila spageti sudah lembut
angkat dan toskan.
2. Untuk sos dpageti: panaskan minyak.
Masukkan bawang putih dan bawang besar
hingga layu, masukkan daging cincang.
Goreng sehingga sedikit keperangan.
3. Masukkan sos spageti serta tomato puree.
Tambahkan sedikit air supaya berkuah.
Masukkan kiub ayam.
4. Masukkan garam dan sedikit gula. Rasakan
ia, jika sudah secukup rasa barulah
diangkat untuk dihidangkan.
5. Hidangkan bersama parutan keju.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan