Selasa, 3 Jun 2014
Asam Pedas Ayam
Assalamualaikum wrh.... wbr.....
Salam bahagia teman-teman blogger semua, semoga semuanya berada dalam lindungan Allah selalu. Hari ini saya entrikan tentang masakan ayam masak asam pedas. First time masak asam pedas ayam ni.... biasanya saya masak asam pedas ikan je. Masakan asam pedas sebelah Kedah kuahnya cair manakala masakan asam pedas sebelah Johor kuahnya agak pekat. Jadi hari ini saya cuba masak resepi asam pedas dari Che Mat Gebu.
Memang sedap juga rasanya asam pedas ni. Apalagi dimakan dengan nasi panas-panas. Memang terangkat. Anak saya pun suka. Izinkan saya copykan resepinya kat sini pula.... ya.
Resepi Asam Pedas Ayam
Bahan-bahan :
1 ekor ayam (potong kecil)
1 biji terung bulat
1 pokok sawi jeruk (tak letak)
2 gengganm daun kesom
1 1/2 cawan jus asam jawa
1 1/2 cawan cili kisar
garam dan secubit gula
Bahan tumbuk:
8 biji cili merah
4 ulas bawang putih
1 inci halia tua
3/4 inci kunyit hidup
1/2 inci lengkuas
3 biji buah keras
1 1/2 sdb lada hitam biji
Cara memasaknya:
1. Ayam dibuang kulit, dicuci bersih dan
ditoskan. Terung dibelah 6.
2. Panaskan minyak ke dalam periuk, tumis
bahan tumbuk hingga harum, masukkan cili
kisar dan masak lagi hingga naik minyak.
Masukkan ayam dan gaul rata. Biarkan
hingga ayam sedikit kecut.
3. Masukkan air secukupnya (anggaran 1500
ml). Reneh hingga ayam 3/4 masak.
4. Masukkan terung, daun kesom, jus dan asam
jawa. Masukkan garam secukup rasa dan
sedikit gula sebagai pemangkin rasa.
Biarkan menddih dan hingga terung lembut.
Rasa, jika dah okey matikan api. Siap untuk
dihidangkan.
sedapnyeer.. btw. jom baca entry special ni, ;) http://aliyahsyofia.blogspot.com/2014/06/blog-review-diari-diela.html
BalasPadamTerima kasih Nur Aliyah Syofia.... di atas hadiahnya yang sangat special ini.
Padam