Jumaat, 15 November 2013

Kek Pandan Kelapa


           Assalamualaikum wrh...wbr...

    Dalam bahagia teman-teman semua semoga ceria-ceria selalu di petang Jumaat yang berbahagia ini. Hari ini saya mencuba resepi kek pandan kelapa dari dapur YATI MEMORIES. Okeylah, menjadi juga keknya. Sedap rasanya. Sebelum ini saya pernah mencuba membuat kek, tapi hampa. Tak tahu lah apa silapnya. Kek menjadi keras dan tak naik. 


   So... Kali ini tawakal jelah. Terima kasih Yati kerana sharekan resepi kek ini. Saya copykan resepinya kat sini pula ya...




Resepi Kek Pandan Kelapa

Bahan-bahan: (loyang 8x8 inci)

250 butter
1 cawan gula castor (1/4 dan 3/4 cawan)
1 sdt ovallett
5 biji telur gred A (asingkan kuning dan 
    putihnya)
2 cawan tepung superfine/ tepung gandum*)
1 sdt baking powder* (diayak bersama)
100 ml santan pekat
2 sdk perisa pandan
sedikit pewarna hijau
sedikit kelapa kering untuk tabur di atas kek



   
Cara membuatnya:

1. Pukul putih telur bersama 1/4 cawan gula 
   kastor hingga ringan (ketepikan).

2. Sementara itu dalam bekas lain, pukul
   butter, ovallete dan3/4 cawan gula castor
   sehingga kembang dan putih.

3. Masukkan kuning telur satu persatu dan
   pukul sebati.

4. Masukkan pandan emulco dan juga pewarna 
   hijau.

5. Masukkan tepung berselang seli dengan
   santan. Kacau rata sehingga adunan 
   betul-betul sebati.

6. Masukkan adunan putih telur dan gaul
   kaedah kaup balik.

7. Sediakan loyang yang telah dilapik kertas 
   minyak dan sapukan sedikit butter di 
   sekeliling loyang.

8. Tuang adunan ke dalam loyang, ratakan dan 
   hentak-hentakkan 2 kali. Taburkan kelapa 
   kering di atas kek.

9. Bakar selama 1 jam atau sehingga kek
   masak. Guna api atas dan bawah 180C dan 
   letak di rak tengah.

10.Setelah masak, angkat dan sejukkan di
   redai kek. Setelah sejuk bolehlah dipotong
   untuk dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan