Assalamualaikum wrh...wbr...
Dalam bahagia teman-teman semua semoga ceria-ceria selalu di petang Jumaat yang berbahagia ini. Hari ini saya mencuba resepi kek pandan kelapa dari dapur YATI MEMORIES. Okeylah, menjadi juga keknya. Sedap rasanya. Sebelum ini saya pernah mencuba membuat kek, tapi hampa. Tak tahu lah apa silapnya. Kek menjadi keras dan tak naik.
So... Kali ini tawakal jelah. Terima kasih Yati kerana sharekan resepi kek ini. Saya copykan resepinya kat sini pula ya...
Bahan-bahan: (loyang 8x8 inci)
250 butter
1 cawan gula castor (1/4 dan 3/4 cawan)
1 sdt ovallett
5 biji telur gred A (asingkan kuning dan
putihnya)
2 cawan tepung superfine/ tepung gandum*)
1 sdt baking powder* (diayak bersama)
100 ml santan pekat
2 sdk perisa pandan
sedikit pewarna hijau
sedikit kelapa kering untuk tabur di atas kek
Cara membuatnya:
1. Pukul putih telur bersama 1/4 cawan gula
kastor hingga ringan (ketepikan).
2. Sementara itu dalam bekas lain, pukul
butter, ovallete dan3/4 cawan gula castor
sehingga kembang dan putih.
3. Masukkan kuning telur satu persatu dan
pukul sebati.
4. Masukkan pandan emulco dan juga pewarna
hijau.
5. Masukkan tepung berselang seli dengan
santan. Kacau rata sehingga adunan
betul-betul sebati.
6. Masukkan adunan putih telur dan gaul
kaedah kaup balik.
7. Sediakan loyang yang telah dilapik kertas
minyak dan sapukan sedikit butter di
sekeliling loyang.
8. Tuang adunan ke dalam loyang, ratakan dan
hentak-hentakkan 2 kali. Taburkan kelapa
kering di atas kek.
9. Bakar selama 1 jam atau sehingga kek
masak. Guna api atas dan bawah 180C dan
letak di rak tengah.
10.Setelah masak, angkat dan sejukkan di
redai kek. Setelah sejuk bolehlah dipotong
untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan