Jumaat, 6 September 2013
Agar-agar Bandung Lagi
Assalamualaikum wrh wbr....
Hari ini saya entrikan mengenai masakan agar-agar bandung. Agar-agar ni saya buatkan kelmarin. Anak yang kecil tu minta dibuatkan agar-agar. Katanya dah lama tak makan agar-agar. Kalau di cuaca panas terik, makan agar-agar memang best. Sejuk je tekak.... kan.
Resepi Agar-agar Bandung
Bahan-bahan:
10 gm agar-agar
3/4 cawan gula
4 cawan air
1 cawan susu pekat manis
1 helai daun pandan
pewarna sirap ros
Cara memasaknya:
1. Masak agar-agar dengan air hingga cair.
Masukkan daun pandan yang disimpul.
2. Masukkan gula. Kacau lagi hingga gula
larut.
3. Masukkan pewarna serta susu. Bila dah
mendidih baru masukkan ke dalam loyang
atau acuan yang dibasahkan dengan air
telebih dahulu.
4. Bila dah sejuk barulah dikeluarkan dari
acuan atau dipotong untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan