Jumaat, 6 September 2013

Agar-agar Bandung Lagi


          Assalamualaikum wrh wbr....

      Hari ini saya entrikan mengenai masakan agar-agar bandung. Agar-agar ni saya buatkan kelmarin. Anak yang kecil tu minta dibuatkan agar-agar. Katanya dah lama tak makan agar-agar. Kalau di cuaca panas terik, makan agar-agar memang best. Sejuk je tekak.... kan.





Resepi Agar-agar Bandung

Bahan-bahan:
10 gm agar-agar
3/4 cawan gula
4 cawan air
1 cawan susu pekat manis
1 helai daun pandan
pewarna sirap ros

Cara memasaknya:
1. Masak agar-agar dengan air hingga cair. 
   Masukkan daun pandan yang disimpul.
2. Masukkan gula. Kacau lagi hingga gula
   larut.
3. Masukkan pewarna serta susu. Bila dah 
   mendidih baru masukkan ke dalam loyang 
   atau acuan yang dibasahkan dengan air 
   telebih dahulu.
4. Bila dah sejuk barulah dikeluarkan dari
   acuan atau dipotong untuk dihidangkan.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan