Rabu, 3 Oktober 2012
Ikan Siakap Masak Pedas
Assalamualaikum wrh wbr.....
Hari ini saya masak ikan siakap untuk menu hidangan tengah hari. Sudah semestinya terfikir-fikir juga nak masak apa ikan siakap ni. Tercari-cari lah kat tenet. Terjumpalah resepi ikan siakap masak pedas. Macam best je... Terus lah saya mencubanya. Ternyata memang sedap pun. Terima kasih atas resepinya Ayunashira Azhar. Izinkan saya copy kan kat sini ya....
Resepi Ikan Siakap Masak Pedas
Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap
2 sdb sos cili
sedikit sos tiram
1 1/2 sdb air asam jawa
1 sdb gula
garam secukup rasa
minyak untuk menggoreng/ menumis
Bahan kisar:
10 tangkai cili kering
1 biji bawang besar
3 ulas bawang putih
Bahan hiris dan potong:
1 biji bawang besar (potong dadu)
1 biji cili merah (belah @ potong)
6 biji cili api (potong bulat)
1 batang serai (dihiris)
Cara memasaknya:
1. Lumurkan ikan dengan garam kunyit.
2. Panaskan minyak, goreng ikan hingga
garing. Setelah itu diangkat dan diletakkan
di atas pinggan.
3. Panaskan minya, tumis bahan kisar sehingga
garing atau naik minyak. Kemudian masuk
kan bahan hiris, masukkan sos tiram, sos
cili, gula , garam dan air asam jawa
secukupnya. Setelah cukup garing dan naik
minyak, tutupkan api dan siramkan di atas
ikan yang telah digoreng tadi.
4. Siap untuk dihidangkan.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan