Sabtu, 28 Julai 2012

Tumis Asam Ikan Kembung

  
           Assalamualaikum wrh... wbr...

      Kali ini saya ingin kongsikan masakan tumis asam ikan kembung. Tak pasti juga dari mana saya dapat masakan ini. Yang penting rasanya memang sedap. Kita semak resepinya ya...



Resepi tumis asam ikan kembung

Bahan-bahan:
6 ekor ikan kembung 
1 biji bawang besar-dihiris
1 biji cili merah*
3 ulas bawang putih*
2 inci halia *
2 inci kunyit hidup* (bahan yang bertanda * 
          ditumbuk)
daun kesum secukupnya
air asam jawa seculupnya
garam dan gula
minyak untuk menumis


Cara membuatnya:
1. Ikan diletakkan garam dan kunyit, kemudian 
   digoreng seperti biasa. Ketepikan.
2. Tumis bahan tumbuk dan bawang hirisan
   sehingga layu.
3. Masukkan daun kesum dan air asam jawa.
   Renihkan.
4. Masukkan ikan, kacau rata dan dibubuh garam
   dan gula secukupnya.
5. Apabila dah masak bolehlah dihidangkan.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan