Khamis, 11 September 2025

Alhamdulillah Rezeki Anakanda Khairuddin Nasaie

 

Assalamualaikum...

Hari ni di sekolah si bongsu, anakanda saya Mohammad Khairuddin Nasaie mengadakan majlis penutupan sempena Hari Kemerdekaan. Jadi sebelum ini pihak sekolah mengadakan beberapa pertandingan untuk anak-anak murid mereka sempena bulan kemerdekaan.




Maka dia dan kawan-kawannya menyertai pertandingan membuat wau bulan secara berkumpulan. Alhamdulillah... kumpulannya mendapat tempat pertama.

Jadi, hari ni balik sekolah sukanya dia. Bawa balik hadiah.

Saya sharekan photonya disini untuk kenangan.








Jadi di acara penutupan hari ni, masing-masing pemenang mendapat hadiah.

Ini merupakan motivasi juga untuk dia, moga selepas ni dia akan jadi lebih berani mengambil bahagian dalam apa-apa pertandingan yang dianjurkan oleh pihak sekolah.






Menu Hidangan Makan Tengahari


 Assalamualaikum...

Ibu-ibu masak apa hari ni untuk makan tengahari. Kalau saya, biasalah kalau hari yang tak sibuk, saya lebih suka masak saja kat rumah.

Masak pun menu yang mudah saja, tidak mengambil masa yang lama.



Hidangan makan tengahari ni, saya masak ayam goreng kunyit, sayur campur kobis, sawi, dan karot. Ulam pula ada timun dan sayur hijau yang dipetik kat belakang rumah. Tak lupa juga sambal bawang ikan bilis.



Untuk ayam goreng kunyit ni, mudah saja cara masaknya. Ayam dipotong agak kecil, kemudian dibersihkan. Letak garam kunyit, gaulkan.

Panaskan sedikit minyak, masukkan ayam tadi. Kacau dan tutupkan tudung supaya cepat masak. Sekali sekala dikacau supaya tidak hangit. Bila ayam tadi dah keluar minyak. Masukkan sedikit sos tiram. Kemudian masukkan pula bawang besar dan cili besar yang dihiris.

    Kacau sebentar, barulah tutupkan api. Siap untuk dihidangkan.



Untuk sayurnya pula saya tumis seperti biasa.


            

Ulamnya ada ulam timun, pucuk daun kaduk, daun ginseng jawa dan sedikit daun beluntas.



    Untuk sambalnya pula. Biasanya saya buat sambal belacan biasa. Tapi kali ini saya terpaksa tumis disebabkan tak ada belacan, kehabisan stok.

Jadi saya masukkan cili besar, cili api, bawang merah, bawang putih serta sedikit ikan bilis. Saya guna chopper je untuk kisar.

Panaskan minyak, tumis bahan kisar. Masukkan juga asam keping, gula, garam dan serbuk perasa. Goreng sehingga berminyak, barulah ditutupkan apinya. Siap untuk dihidangkan.



Rabu, 10 September 2025

Goreng Bihun Putih Untuk Makan Malam


 Assalamualaikum...

Pikir punya pikir nak masak apa untuk makan malam ni. Tengok stok bihun masih banyak. Ayam pula masih ada dalam freezer. Cili blender tak ada, nak blender agak lambat. Jadi mudahnya saya masak bihun putih je malam ni.

Teruslah rendam bihun. Sayurnya pula kebetulan ada kobis beijing dan karot je. jadi masaklah apa yang ada untuk makan malam. Kebetulan pula ada kentang goreng, saya hidangkan lah sekali.

Jom tengok resepinya.




Resepi Bihun Goreng Putih

Bahan-bahan:

1/2 peket bihun (direndam, bila dah agak lembut toskan)

200 gm isi ayam

4 ulas bawang putih (dimayang halus)

1/2 batang karot (dipotong seperti batang mancis)

sedikit hirisan kobis beijing

2 biji telur

serbuk lada putih

sedikit sos tiram

sedikit minyak untuk menumis

garam, gula dan perasa




Cara memasaknya:

1. Panaskan minyak, goreng telur hancur. Kemudian angkat dan ketepikan. 

2.Bekas yang berisi minyak tadi, tumis bawang putih hingga kekuningan. Masukkan isi ayam, goreng hingga ayam menjadi kecut.

3. Masukkan sos tiram. Dikacau lagi hingga bercampur. Masukkan lada putih serta karot.

4. Masukkan gula, garam serta serbuk perasa jika suka. Tambah air supaya tidak hangit. Masukkan sayur kobis dan juga telur yang sudah digoreng tadi.

5. Akhir sekali baru masukkan bihun. Digoreng-goreng sehingga masak sekata. Kalau bihun masih keras, simbahkan dengan sedikit air. Tutup sekejap dengan tudung. Apabila bihun sudah masak, tutupkan api. Siap untuk dihidangkan.




Biasanya kalau makan bihun atau mee goreng, saya suka hidangkan dengan keropok. Tapi petang ni tak ada stok keropok lah pulak.


Selasa, 9 September 2025

Hari Yang Paling Sibuk Dan Sangat Memenatkan

 Assalamualaikum...

Hari ni hari Selasa, hari yang paling sibuk. Hari ni diberi tarikh encik suami pergi ambil ubat di farmasi hospital kusta Sungai Buluh.

Pagi-pagi lagi dah keluar gi hantai si bongsu, pergi sekolah kebangsaan, kemudian hantar kakaknya pula ke sekolah agama Kafa, mengajar sesi pagi disana.

Balik terus beli nasi lemak serta karipap, untuk sarapan pagi.

Pukul 9 baru bertolak ke Hospital Sungai Buloh. Hari ni kat highway pun jem kereta banyak menghala ke Kuala Lumpur. Biasanya kalau dah lepas pukul 9.00 pagi dah tak ada jem lagi. Mungkin awal pagi tadi hujan kot. 

Bila sampai kat hospital, banyak betul kereta sampai nak parking pun penuh. Jadi terpaksalah parking jauh. Jadi kena lah jalan jauh sikit.

Alhamdululillah... selepas menunggu lebih kurang 45 minit, dah selesai ambil ubat. 

Balik pula terus ambil kakaknya balik dari sekolah. Jadi hari ni saya tak sempat lah nak masak, jadi beli lauk je lah, balik terus masak nasi.




Gulai nangka muda dengan udang.


Sambal udang tempoyak sama petai.


Sambal ikan bilis


Pukul 1.00 pulak ambil si bongsu balik dari sekolah.

Pukul 2.30 sekali lagi hantar si kakak pula kesekolah kafa, mengajar sesi petang. Kemudian saya terus masuk kelas Al Quran pula.

 








Begitulah kegiatan saya di hari ini. Walaupun sedikit memenatkan, tapi happy je. Alhamdulillah dapat juga menghadiri kelas Al Quran di hari ini. Minggu depan dah cuti penggal, maka kelas Al Quran dicutikan kerana ramai yang akan pulang ke kampung.





Sabtu, 6 September 2025

Jom Melawat Tanaman Saya Di Belakang Rumah

 

Assalamualaikum...

Selamat Tengahari dan selamat berhujung minggu sahabat semua. Moga cuti dihujung minggu dimanfaatkan beraktiviti bersama keluarga tersayang.

Alhamdulillah... terasa happy sekali hari ini, setelah mendapat berita anakanda saya Siti Norhaida Hayati dapat melanjutkan pelajarannya ke Universiti Sains Islam Malaysia (USIM) hujung bulan nanti, insya allah. Moga segala urusannya dipermudahkan.

Biasalah pagi ni menjenguk kebun mini kesayangan di belakang rumah. Sapu-sapu laman serta bersihkan rumput serta gulma yang tumbuh dipasu juga buang daun-daun yang dah kering di pokok.

Jom tengok pokok apa yang ada di kebun mini saya.




Daun pandan tanaman wajib, kalau nak buat kuih tak payah beli lagi tinggal ambil je. 




Pokok bayam brazil.



Anak pokok cili yang tumbuh didalam pasu, saya pindahkan ke dalam satu bekas.



Semaian anak pokok tomato ceri.



Pokok geti yang sebelum ni beli, alhamdulillah dah semakin membesar.



Tak tahu pokok limau apa, main tanam saja.






Pokok cili benggala.



Pokok pegaga kampung.



Pokok daun sirih.

Pokok ubi kayu, sering diambil pucuknya. Sekali sekala dapatlah makan ulam pucuk ubi kayu.






Pokok bunga telang baru saja ditanam semula, belum berbunga lagi.


Pokok ubi kemili.



Pokok cili besar.


Pokok ajinomoto yang baru dibeli kelmarin.






Pokok daun mengkudu.

Itulah sebahagian dari pokok-pokok yang ditanam di belakang rumah. Walaupun ruangnya agak sempit tapi tetap juga bercucuk tanam, sekurang-kurang kalau tak ada sayur bolehlah dipetik saja di belakang rumah.



Malam Ni Makan Juicy Burger Buatan Sendiri

 

Assalamualaikum...

Malam ini malam minggu, kita tak keluar ke mana-mana pun, duduk rumah je melayan tv.

Teringin nak makan burger. Disebabkan kat rumah ramai, jadi saya beli barang-barang untuk masak burger. Bukan tak ada burger yang dijual di tepi jalan. Ada je tapi kalau beli tak puas hati, kurang sedap. Nak sedap kita kenalah buat sendiri.

Dulu masa tinggal kat TTDI Shah Alam, nak makan burger tinggal order je kat adik, adik saya memang ada gerai burger kat Pantai Dalam. Kalau ada kawan-kawan yang tinggal kat area Pandai Dalam bolehlah singgah kat gerai Li Burger kat stesen LRT Pantai Dalam.

Sekarang ni dah tinggal kat Rawang, terasa jauh pulak kalau nak ke tempat adik.




Untuk mengenyangkan lagi kita tambahlah kentang goreng.



Nak mudah beli je burger Ramli. Saya beli burger ayam kali ni. Saya buat burger seperti menu yang dijual adik. 

Resepi Juicy Burger Ayam

Bahan-bahan:

burger ayam

roti burger

sayur kobis beijing

timun

aji shio

mayonaise

sos cili

sos black papper

sedikit butter atau mentega


  

Cara masak:

1. Panaskan kuali leper. Masukkan sedikit mentega. Biarkan kuali panas, kemudian masukkan burger ayam. 

2. Dibalik-balikkan supaya daging ayam masak sekata. Kemudian masukkan aji shio ke atas daging ayam tersebut.

3. Untuk rotinya pula, roti dibelah dua. Sapukan dengan sedikit mentega atau butter.

4. Letak kat atas kuali panas. Bila permukaannya agak garing, barulah diangkat.



Untuk sayurnya:

Kobis beijing dan timun di hiris nipis-nipis menggunakan pisau penyagat. Kemudian ketepikan.


Untuk sosnya pula:

Supaya lebih mudah masukkan sos cili serta mayonaise dimasukkan ke dalam botol plastik supaya mudah digunakan. Untuk sos black paper pula dimasukkan 1/2 ke dalam botol, kemuadian dicampur pula dengan 1/2 sos cili ke dalam boltol yang sama. Kemudian goncangkan supaya bercampur.

Cara menghidang pula:

Letak roti burger bahagian bawah, kemudian letak burger ayam diatasnya. Kemudian masukkan sos black papper dulu. Diatasnya lagi letak timun 2 atau 3 keping terus diletak hirisan kobis beijing. Baru letakkan sos cili dan mayonaise. Kalau nak juisy boleh lebihkan mayonaise dan sos cili. Akhir sekali baru letakkan roti yang bahagian atasnya. 

Siap untuk dihidangkan.





Menu Masakan Tengahari

 

Assalamualaikum...

Salam di hari Sabtu yang mendung-mendung seperti nak hujan ini. Selamat petang sahabat semua. Mak-mak semua yang berada di rumah masak apa hari ni untuk santapan di tengahari.

Hari ni saya masak yang mudah saja. Bila dah takde idea nak masak. Masak apa yang ada saja kat dalam peti ais, ayam goreng kunyit, sayur kobis goreng bersama telur dan ulam timun.




Menu yang paling mudah dan cepat untuk disediakan. Yang penting perut dapat diisi.



Resepi Ayam Goreng Kunyit

Bahan-bahan:

Ayam (dipotong kecil)

bawang besar (dihiris bulat)

1 batang cili merah

sedikit sos tiram

garam

kunyit serbuk

sedikit minyak untuk menggoreng


Cara memasak:

1. Ayam digaul dengan garam dan kunyit, perap seketika.

2. Panaskan minyak, masukkan ayam. Ditutup tudung kuali supaya ayam cepat masak. Goreng hingga ayam masak atau sehingga keluar minyak.

3. Masukkan sos tiram, digoreng sebentar. Kemudian masukkan cili serta bawang yang dihiris.

4. Bila bawang dan cili agak layu baru tutupkan api. Siap untuk dihidangkan.





Resepi Kobis goreng bersama telur

Bahan-bahan:

kobis (dihiris)

1 biji telur

bawang merah

bawang putih

1 biji cili merah (dihiris)

sedikit ikan bilis

sedikit minyak untuk menumis

garam, gula dan perasa

Caranya:

1. Panaskan minyak masak, tumis bawang merah serta bawang putih hingga kekuningan. Masukkan ikan bilis, kemudian masukkan pula kobis. Goreng hingga kobis sedikit layu.

2. Masukkan garam, gula dan perasa. Pecahkan sebiji telur. Goreng lagi hingga masak.

3. Masukkan cili merah potong. Goreng sebentar. Tutupkan api, barulah diangkat untuk dihidangkan.


Jumaat, 5 September 2025

Salam Maulidur Rasul 1447H / 2025M

 Assalamualaikum...



Sempena di hari maulidur rasul ini, marilah kita memperbanyakkan selawat ke atas junjungan besar Nabi Muhammad SAW, insan yang mulia membawa rahmat untuk seluruh alam. Semoga sunnah baginda menjadi panduan hidup kita sepanjang zaman.



Rabu, 3 September 2025

Masak Nasi Ayam Untuk Makan Tengahari

 

Assalamualaikum...

Salam bahagia dan salam sejahtera kawan-kawan semua. Moga anda semua happy-happy selalu.

Tengahari ni saya masak nasi ayam. Dah lama tak buat nasi ayam. Kali ni saya masak nasi ayam menggunakan resepi dari Che Nom. 

Memang sedap nasi ayam ni menurut saya, sampai bertambah-tambah nasinya.

Kalau ada kawan-kawan yang nak cuba masak saya share resepinya di sini.



Resepi Nasi Ayam

Bahan untuk ayam (direbus):

1 ekor ayam dipotong 8

2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)

2 cm halia (ditumbuk halus)

1 kiub ayam


Caranya:

1. Bersihkan ayam, toskan dan lumurkan ayam dengan 2 ulas bawang putih dan halia yang ditumbuk.

2.Rebus ayam bersama 1 ketul kiub ayam hingga empuk.

3. Angkat ayam dan perap dengan bahan perap selama 1/2 jam. (rujuk bahan perap untuk ayam)

4. Kemudian goreng dalam kepanasan api sederhana seketika, angkat dan sapukan dengan madu.



Bahan untuk Nasi:

3 cawan beras

4 cawan air rebusan ayam

2 sdb butter

1 cm halia (ditumbuk halus)

3 ulas bawang putih (ditumbuk halus)

sedikit garam

rempah 4 sekawan

1 batang serai diketuk

2 helai daun pandan

sedikit kunyit untuk warna dan aroma


Cara memasak nasi:

1. Cuci beras dan toskan airnya.

2.Panaskan butter dan tumiskan rempah empat sekawan, masukkan pula daun pandan, serai, halia dan bawang putih. Biarkan bahan tumis garing.

3. Masukkan beras dan masak seketika sehingga naik aroma dan bau.

4. Masukkan air rebusan ayam, garam dan kunyit secukupnya. Masak nasi seperti biasa.


 


Bahan Untuk Sup:

air rebusan ayam

1 biji bawang besar dikisar halus

rempah sup bunjut

daun sup dan daun bawang yang dihiris


Caranya:

1. Rebus air rebusan ayam bersama rempah sup bunjut, bawang besar.

2. Masukkan garam secukup rasa. Akhir sekali, taburkan dengan bawang goreng serta hirisan daun sup dan daun bawang.





Bahan Untuk Sosnya:

5 biji cili merah

3 ulas bawang putih

2 cm halia

1 sdb cuka

1 sdt garam

1 sdt gula

1/2 cawan air rebusan ayam


Caranya:

1. Kisarkan semua bahan diatas.

2. Masak di atas api sebentar untuk menaikkan aroma.


Bahan Untuk Kicapnya:

kuah kicap perapan ayam

kicap manis cap kipas udang

air rebusan ayam

garam


Caranya:

1. Campurkan semua bahan diatas, masak diatas api seketika.

2. Sejukkan dulu sebelum dihidangkan.




Bahan Untuk Ayam (diperap):

1 sdb kicap pekat

1 sdb sos tiram

1 cm halia (ditumbuk halus)

2 ulas bawang putih (ditumbuk halus)

1 sdb kicap cair

sedikit madu untuk sapuan


Caranya:

1. Ayam yang telah direbus, diangkat dan ditoskan.

2. Kemudian lumur dengan bahan-bahan diatas, perap selama 1/2 jam.

3. Panaskan minyak, goreng ayam sebentar. Angkat dan letakkan sedikit madu. Siap untuk dihidangkan.

Nasi ayam ini juga dihidangkan bersama daun salad, hirisan timun serta hirisan tomato.

Selamat mencuba kepada peminat nasi ayam.