Assalamualaikum...
Salam di pagi Senin yang indah, hari yang mulai sibuk bagi teman-teman yang bekerja. Bagi mereka yang tak bekerja, tetap juga sibuk, sibuk dengan kerja-kerja rumah yang tak pernah habisnya. Walaupun apa pekerjaan kita tetaplah jalankan dengan penuh redha mudah-mudahan akan ada ganjarannya disisi Allah swt.
Cerita petang semalam teringin sangat nak makan mee bakso. Dulu sewaktu tinggal di Indonesia, selalu sangat makan mee bakso. Kat mana-mana saja ada je orang jual bakso. Sehinggakan kalau malas nak keluar ke pekan ada je orang datang jual dari rumah ke rumah.
Sekarang ni kalau nak makan bakso kena lah buat sendiri. Ada je orang jual kat gerai orang Idonesia. Buat sendiri lebih puas hati. Jadi saya buat bakso yang paling simple, tak perlu banyak bahan. Tapi tetap juga sedap.
Jom tengok resepinya...
bihun [dicelur]
kobis
dau sup
bawang goreng
sos cili
bebola daging [beli yang dah siap]
air secukupnya untuk kuah
garam, gula serta perasa
Bahan kisar:
1 bii bawang besar
6 ulas bawang putih
3 biji buah keras
2 inci halia
1 sdt lada hitam
Cara masak kuahnya:
1. Panaskan periuk, tumis bahan kisar hingga wangi. Masukkan air untuk kuahnya.
2. Masukkan juga bebola daging. Tambah garam, gula serta perasa secukupnya.
3. Bila kuahnya masak, tutupkan api. Bolehlah dihidangkan.
Bahan untuk sambal kicap:
10 biji cili api
4 ulas bawang putih
kicap
Caraya:
Kisar cili dan bawang. Masukkan dalam periuk, masak atas api bersama kicap hingga sambal menjadi pekat.
Bahan taburan:
bawang goreng
hirisan kobis
hirisan daun sup

Cara menghidang:
Ambil mangkuk, masukkan bihun atau mee. Masukkan kuah bakso beserta baksonya sekali. Tabur dengan bawang goreng, hirisan daun sup serta hirisan kobis. Letak juga sambal kicap serta sos cili.
Selamat mecuba.
saya suka sangat bakso! sebenarnya cara buat dia lebih kurang sama macam mee sup kita jekan. sambal kicap dia kena sedap!
BalasPadamBetul tu Mazni, rasanya bihun sup kita lagi sedap kot.
Padamsedap tu bakso...tk pernah masak...biras pernah masak bg makan
BalasPadamAlhamdulillah, sedaplah jugak. Kalau masak sendiri ni pandai-pandailah kita adjust bagi jadi sedap.
PadamAlahaiiii....nampak bakso plak ha....kena buat nanti ni
BalasPadamBoleh dicuba masak bakso SA. Bahannya pun mudah ja.
PadamSedapnya bakso
BalasPadamTq kak sudi follow blog rabia
Sama-sama Rabia, moga ikatan persahabatan terus berkekalan. Cuba buat bakso, teringin sangat nak makan.
PadamSedapnya. Saya setuju tu, buat sendiri lagi berbaloi dan kena dengan selera kita. Sambal kicap is wajib kalau ada sup-sup. Dulu suka bakso tapi sekarang macam kurang sikit. Mungkin tak jumpa yang menepati selera kot.
BalasPadamBetul lah... susah nak cari bakso yang sedap dan menepati selera kita. Kalau beli mesti tak puas hati.
PadamSedapnya bakso.. eyma follow sini juga :)
BalasPadamTerima kasih Eyma sudi follow sini, blog yang tak seberapa ni.
PadamWow! ada resipi bakso..kadang kan teringin nak makan soto bakso..so mudahlah beli bahan ikut resipi ini..hebat terbaik sahabat blog.
BalasPadamBoleh saja cuba resepi disini tuan Etuza, mudah-mudahan bermanfaat untuk semua.
PadamPasti tambah lagi..sedap air tangan orang rumah, suri hati dia..
BalasPadamAlhamdulillah... encik suami juga anak-anak pun suka. Buat apa pun kena ikhlas dari hati, insyaallah ada keberkatannya.
Padamaduhai..sangat setuju..Syukur atas nikmat makanan yang tak pernah habis Allah bagi ..aamiin
Padamsalam kenal sis.. nampak mudah jugak la resepi bakso ni.. boleh cuba la lepas ni.. ^^
BalasPadamWaalaikumsalam... salam kenal juga dari akak. Boleh cuba Airene resepinya.
PadamSedapnya bila buat sendiri, mudah je rupanya ya nak cuba buat jugak lah. Aritu pernah ada kawan dia orang Indonesia dia jual rasa mahal pulak 1 bungkus dia jual RM7 bebola sikit kalau buat sendiri lagi puas hati kan.
BalasPadamBetul tu Hidana, buat sendiri lagi puas hati. Kalau rasa tak sedap, kita tambah apa yang patut bagi jadi lebih sedap. Kita yang masak kan...
PadamSimple tapi serba lengkap tu Diela. Sedapnya bakso. Hirup kuah panas-panas, alangkah segarnya.
BalasPadamMemang pun Amie. Sekali sekala makan bakso ni memang sedap.
Padam