Jumaat, 20 April 2018

Program Ziarah Umrah (Part 6)


                 Bersua lagi dientri kali ini... sambungan dari part yg lalu. Kali ni bercerita tentang makanan pula.

     Semasa di Madinah kami berkesempatan merasai makanan arab yg sangat famous yaitu nasi mandi kambing. Kami ke Souq Qurbani selepas solat zohor, tapi malangnya nasi mandi yg biasa muthawif kami syorkan tu habis. Katanya selepas isyak nanti baru dimasak lagi. Mahu tak mahu kenalah order di kedai yg lain. Tapi apa2 pun nasi mandinya memang best.

      Walaupun nampak ringkas ja nasi dengan daging kambingnya, tapi sedap rasanya berbanding nasi mandi yg biasa saya makan walaupun tanpa sup. Cuma hirisan bawang besar beserta beberapa tangkai cili. Ringkas sahaja hidangannya.
    Disebabkan tiada nasi mandi, ada yang order roti bersama lauknya, kata mereka memang sedap makanan yg dijual di Souq Qurbani ni... Rugi siapa yg ke Madinah tidak berkunjung kesana.

    Alhamdulillah semasa kami di Mekah,kami berkesempatan berziarah ke kota Thaif. Di sana juga kami dapat merasai nasi mandhi ayam di salah sebuah kedai makan di sana.

      Hanya sempat ambil gambar makanannya saja, tak sempat nak ambil gambar ketika makan kerana masing-masing lapar sangat waktu tu. Satu hidangan ini boleh dimakan oleh 4 hingga lima orang. Tapi alhamdulillah syukur kerana dapat merasai rezekinya.


Tiada ulasan:

Catat Komen