Rabu, 30 September 2015

Masak Lemak Udang sama Belimbing Buluh


       Assalamualaikum wrh... wbr...

    Salam bahagia teman-teman semua, semoga semuanya berbahagia selalu. Alhamdulillah kita baru sahaja selesai menyambut Hari Raya Aidil Adha baru-baru ini. Musim haji kali ini kita dikejutkan oleh beberapa peristiwa yang menyayat hati berikutan jatuhnya kren di Masjidil Aqso, hotel terbakar, robohnya khemah para jemaah haji serta akhir sekali berlakunya tragedi di Mina yang mengorbankan ramai para jemaah haji. Walau bagaimanapun, kita doakan semoga roh-roh mereka yang terkorban akan ditempatkan dikalangan orang-orang beriman.

   Berbalik pula cerita mengenai masakan hari ini, sekali lagi saya masakkan masak lemak cili api udang, kali ini bersama belimbing buluh pula yang di ambil dari kampung sewaktu pulang beraya tempohari. Jomlah lihat resepinya...


Resepi Masak Lemak Udang sama Belimbing Buluh

Bahan-bahan:

1/2 kilo udang
segenggam belimbing buluh
15 biji cili api*
5 biji cili merah*
2 biji bawang putih*
1 inci halia*
1 ketul kunyit hidup* 
2 batang serai
1 helai daun kunyit 
santan secukupnya
garam dan perasa secukup rasa
 

Cara memasaknya:

1. Bahan-bahan yang bertanda * dikisar halus.

2. Panaskan periuk, masukkan bahan kisar,
   serai serta daun kunyit, masak diatas api 
   hingga  mendidih.

3. Masukkan udang dan buah belimbing, kacau 
   sebentar.

4. Masukkan santan, dikacau sentiasa supaya 
   santan tidak pecah minyak.

5. Masukkan garam serta perasa secukup rasa,
   rasakan ia, jika dah secukup rasa barulah
   diangkat untuk dihidangkan.

 

Isnin, 21 September 2015

Masak Lemak Udang sama Nenas


   Assalamualaikum wrh... wbr...

   Salam bahagia semua. Alhamdulillah rezeki kali ini, ada yang bermurah hati pulang dari Sarawak, berikan udang. Dapatlah merasa makan udang besar. Jadi saya masakkan masak lemak udang dicampur dengan nenas. Wah... bertambah-tambah my hubby makan nasi hari ni. Apalagi masak lemak memang kegemarannya.

  Jom tengok resepinya...


Resepi Masak Lemak Udang Sama Nenas

Bahan-bahan:

800gm udang
1 biji nenas
1 biji kelapa (diambil santannya)
2 batang serai (diketuk)
1 helai daun kunyit (diikat)
1 keping asam gelugur
15 biji cili api*
1 biji bawang besar*
1 inci kunyit hidup*
2 biji bawang putih* 
garam dan gula secukup rasa 


Cara memasaknya:

1. Bahan yang bertanda * dikisar sehingga 
   lumat.

2. Panaskan periuk, masukkan bahan tumbuk
   serta serai,masak sebentar.

3. Masukkan udang serta nenas, dikacau 
   supaya bercampur. Kemudian masukkan 
   asam keping serta daun kunyit. Biarkan
   sehingga mendidih.

4. Perlahankan api, barulah masukkan santan.
   Dikacau-kacau supaya santan tidak pecah 
   minyak.

5. Masukkan garam serta sedikit gula secukup
   rasa. Bila sudah masak, barulah diangkat 
   untuk dihidangkan.

 

Khamis, 17 September 2015

Kuih Lengat Pisang

            Assalamualaikum wrh... wbr...

     Salam bahagia, teman-teman. Melihatkan pisang masih lagi berbaki, daripada rosak begitu sahaja maka saya cuba buatkan kuih lengat pisang. Kalau dulu-dulu emak saya sering buatkan kuih lengat pisang ni terutama ketika dibulan puasa.

     Jadi kali ini saya cuba dari resepi 
FIZA LGK, terima kasih Fiza sudi share resepi kuih ni. Izinkan saya copykan disini pula untuk rujukan nanti.


Resepi Kuih Lengat Pisang

Bahan-bahan:

Bahan A
2 cawan tepung beras
800 ml santan (saya guna santan asli)
1/2 sdt garam

Bahan B
1 1/4 cawan gula (boleh kurangkan jika pisang sudah manis)
1 cawan pisang

Bahan C
1 biji pisang -dihiris dan ditabur keatas adunan  (saya tak letak) 


Cara membuatnya:
1. Sediakan loyang dengan menyapu sedikit 
   minyak ataupun lapik dengan plastik untuk
   memudahkan kuih dikeluarkan nanti.
2. Campur semua bahan A didalam mangkuk
   besar.
3. Kacau hingga larut dan tapis ke dalam 
   periuk. Masukkan juga bahan B, iaitu
   pisang yang telah dilecek  dengan gula.
4. Masak sebentar di atas api kecil sambil 
   dikacau sehingga terasa berat atau pekat
   sedikit, matikan api.
5. Tuang adunan ke dalam loyang, tabur
   hirisan pisang dan kukus selama 30 minit 
   atau sehingga masak. 
5. Sejukkan dahulu, baru dipotong.

 

Ahad, 13 September 2015

Sayur Bokchoy Tumis Sos Tiram


           Assalamualaikum wrh... wbr...

     Selamat bercuti dihujung minggu ini, semoga ceria-ceria selalu. 

     Dua tiga hari ini kesihatan pun kurang baik demam serta batuk-batuk. Almaklumlah cuaca diluar memang tidak sihat, berjerubu sahaja. Jadi kalau boleh kita kurangkanlah mengadakan aktiviti diluar rumah. Bukan apa untuk kebaikkan kesihatan kita juga.

     Berbalik kepada cerita masakan pula, kali ini saya entrikan mengenai masakan sayur bokchoy goreng bersama sos tiram. Resepi ringkas dari saya...


Resepi Sayur Bokchoy Tumis Sos Tiram

Bahan-bahan:
1 ikat sayur Bokchoy (dipotong)
beberapa ekor udang
4 ulas bawang merah*
3 ulas bawang putih*
1 biji cili merah*
2 sdb sos tiram 
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis 


Cara memasaknya:
1. Bahan yang bertanda * ditumbuk halus.
2. Panaskan kuali tumis bahan tumbuk dengan
   sedikit minyak. Goreng bahan tumbuk hingga 
   layu. Masukkan udang. 
3. Masukkan sayur, goreng sebentar. Masukkan 
   sos tiram, garam serta gula secukup rasa.
   Goreng sekejap. Rasakan ia.
4. Jika suka okey, tutupkan api dan siap untuk
   dihidangkan.

Khamis, 10 September 2015

Mini Giveaway By Impiana Cik Yanie 2015 # 1


               Assalamualaikum wrh... wbr...


http://impianacikyaanie.blogspot.my/2015/09/mini-giveaway-by-impiana-cik-yanie-2015.html

     Join giveaway yang dianjurkan oleh Cik Yanie, jika teman-teman nak join bolehlah klik kat banner. Tarikh tamatnya 25 hb September 2015.

Oleh-Oleh Dari Bandung


           Assalamualaikum wrh... wbr...

      Salam penuh keceriaan di malam Jumaat yang berbahagia ini. 
      Alhamdulillah, dua hari yang lepas my hubby baru sahaja pulang dari Bandung, menghadiri majlis ulangtahun Pondok Pesantren Suryalaya yang ke 110 bersama rombongannya. Sebenarnya Pondok Pesantren Suryala terletak di Tasik Malaya, kira-kira perjalanannya 3 jam dari Bandung. 
      Sedih rasanya tak dapat ikut, tapi walaupun tak dapat ikut, dapat oleh-olehnya pun jadi lah, sebagai tanda kenangan.
      Setelah 4 hari di Tasik malaya, terus berangkat ke Bandung. Katanya sempatlah jalan-jalan dan shopping kat Pasar Baru, Bandung.

       
      Fridge magnet dari Bandung, sukanya saya dapat fridge magnet ni, macam tahu-tahu je saya ni memang suka kumpul fridge magnet. Biasanya kalau kemana-mana saya akan belikan fridge magnet untuk kenangan tanda kita dah pernah sampai kat sesuatu tempat tu.



      Tak lupa juga sepasang telekung untuk saya, dan juga sejadah untuk teman-temannya.

      Photo kenang-kenangan sewaktu dia di sana.



     My hubby bergambar bersama dosen serta sebahagian dari teman-teman serombongannya.

    
     Gambar kenangan my hubby bersama rombongan di hadapan gedung sufah (tempat penginapan untuk orang-orang Malaysia jika ke sana).

Khamis, 3 September 2015

Sambal Daging


         Assalamualaikum wrh... wbr...

    Salam ceria untuk semua teman-teman, semoga anda berbahagia selalu. Entri kali ini, mengenai masakan sambal daging.

    Akhir-akhir ini, tekanan darah pun menjadi rendah, jadi kenalah makan daging lebih sikit. Kali ini saya masak sambal daging pula. Jomlah lihat resepi yg ringkas dari saya.


Resepi Sambal Daging

Bahan-bahan:

1/2 kg daging (dipotong nipis)
2 senduk cili kering kisar
2 batang serai (diketuk)
5 ulas bawang merah (dihiris halus)
3 ulas bawang putih (dihiris)
2 sdb kerisik
1 ketul kiub daging
garam dan gula secukup rasa
sedikit minyak untuk menumis


Cara memasaknya:

1. Panaskan miyak, tumis serai, bawang merah
   serta bawang putih hingga layu, masukkan
   cili kisar. Goreng sehingga naik minyak.

2. Masukkan daging. Dikacau sebentar, biarkan
   sehingga daging kecut. Masukkan juga 
   kerisik, kalau perlu masukkan sedikit air
   supaya ianya tidak hangit.

3. Masukkan kiub, garam serta gula secukup 
   rasa. Rasakan ia, jika daging dah empuk 
   barulah diangkat untuk dihidangkan. Sedap
   dimakan bersama nasi panas-panas.