Jumaat, 9 Oktober 2015

Kari Ikan Pari


         Assalamualaikum wrh... wbr...

    Bertemu lagi dientri kali ini, semoga teman-teman semua berbahagia selalu.

    Hari ini saya masak kari ikan pari pula untuk santapan tengahari. Ikan pari ni biasanya orang masak asam pedas, baru sedap. Tapi hari ni saya masakkan kari memandangkan ikan ini agak berbau juga, jadi letak rempah kari lebih sikit barulah sedap rasanya.


Resepi Kari Ikan Pari

Bahan-bahan:
1 potong ikan pari (dipotong kecil)
kacang bendi
1 biji terung (dipotong)
2 bungkus kecil serbuk kari
4 ulas bawang merah (dimayang halus)
3 ulas bawang putih (dimayang halus)
2 tangkai daun kari
air asam jawa
santan secukupnya
sebikit minyak untuk menumis
garam dan perasa jika suka


Cara memasaknya:
1. Panaskan minyak, tumis bawang merah, bawang
   putih serta daun kari, biarkan sehingga
   kekuningan.
2. Masukkan rempah kari  yang dicampur dengan
   sedikit air, Biarkan hingga naik minyak.
   Masukkan air asam jawa. Biarkan seketika.
3. Masukkan ikan serta terung dan kacang
   bendi. Kacaukan ia sebentar.
4. Kemudian barulah masukkan santan. Biarkan
   sehingga ia mendidih.
5. masukkan pula garam serta perasa secukup 
   rasa. Bilau sayur terung dan bendi sudah 
   masak, barulah diangkat untuk dihidangkan.


Sedap dimakan dengan nasi panas-panas.